
Co łączy zespół Downa i alzheimeryzm?
18 stycznia 2010, 00:38Zespół dr. Huntingtona Pottera z University of South Florida zidentyfikował możliwą przyczynę licznych zaburzeń pojawiających się w neuronach objętych chorobą Alzheimera. Jak wynika z przeprowadzonych badań, amyloid β - białkowe złogi powstające w przebiegu schorzenia - znacząco upośledza transport wewnątrzkomórkowy.

Proteina–hacker
3 listopada 2010, 16:20W ogólnych zarysach działanie naszego systemu odpornościowego jest znane. Wciąż jednak zagadką są niektóre, poszczególne mechanizmy jego funkcjonowania. Australijskim naukowcom udało się odkryć sekret perforyny, białka-włamywacza.

Bez tego genu wzrasta wytrzymałość
10 sierpnia 2011, 09:32Odkryto negatywny regulator wytrzymałości. Naukowcy z University of Pennsylvania ustalili, że nieobecność genu opisanego w artykule opublikowanym na łamach Journal of Clinical Investigation prowadzi u myszy do wzrostu wytrzymałości.

Autostopem do jądra
6 kwietnia 2012, 10:59Zespół z Nortwestern University opracował nanocząstki, które dostarczają lek wprost do jądra komórek nowotworowych.
Jak mitochondrium sygnalizuje, że trzeba je zniszczyć
2 października 2013, 06:39Zidentyfikowano (doi:10.1038/ncb2837) proces, za pośrednictwem którego uszkodzone mitochondria sygnalizują komórce, że powinny zostać wyeliminowane. Naukowcy uważają, że odkrycie może zostać wykorzystane w leczeniu np. choroby Parkinsona, która wydaje się wywoływana przez dysfunkcjonalne mitochondria neuronów.

Pies z alergią na ludzi
21 października 2014, 12:46Adam to ok. 2-letni czarny labrador z bardzo nietypowym jak na psa schorzeniem - alergią na ludzi.

Kanadyjczycy twierdzą, że odkryli gen otyłości
12 sierpnia 2015, 11:20Naukowcy z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej odkryli gen, który może stanowić istotną przyczynę otyłości. Koduje on białko 14-3-3zeta i znajduje się w każdej komórce ciała.

Białka z pszenicy wywołują stany zapalne
18 października 2016, 09:38Zawarte w pszenicy proteiny nie tylko przyczyniają się do niezwiązanej z celiakią wrażliwości na gluten, ale również biorą udział w tworzeniu stanów zapalnych w wielu chorobach chronicznych, takich jak stwardnienie rozsiane, astma czy reumatoidalne zapalenie stawów.

Podgatunek pewnej bakterii aktywnie wspomaga rozwój raka jelita grubego
17 lipca 2017, 10:17Podgatunek bakterii Streptococcus gallolyticus aktywnie wspomaga rozwój raka jelita grubego (ang. colorectal cancer, CRC).

Nierównowaga pH przyczynia się do alzheimera
3 sierpnia 2018, 11:17U podłoża choroby Alzheimera (ChA) mogą leżeć zaburzenia równowagi pH w endosomach astrocytów.